top of page

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

 

Στην καρδιά της Πίνδου και στο όρος Περιστέρι ή Λάκμος μέσα σε μια οργιώδη βλάστηση και σε υψόμετρο 1040 μ είναι χτισμένο το Ανθοχώρι. Το χωριό ανήκει στο δήμο Μετσόβου και στην απογραφή του 2011 είχε 244 κατοίκους. Απέχει 47 χλμ από την πόλη των Ιωαννίνων και 7 χλμ από την πόλη του Μετσόβου. Η πρόσβαση γίνεται είτε μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Τρικάλων και στο χωριό Βοτονόσι στρίβουμε δεξιά είτε μέσω της Εγνατίας Όδου. Εμφάνιση ζωής στο Ανθοχώρι έχουμε από τη 2η και 1η χιλιετία π.Χ. Στη θέση ΄΄Πύργος΄΄βρέθηκε χάλκινη αιχμή δόρατος σε κιβωτιόσχημο τάφο της Υπομυκηναικής περιόδου όπου βρέθηκαν αγγεία και κεραμικά. Το 295 π.Χ. ο βασιλιάς Πύρρος για να ελέγχει τη διάβαση μεταξύ Ηπείρου – Θεσσαλίας χτίζει ακρόπολη στο χωριό στη θέση των αγίων αποστόλων σε υψομετρο 1219μ.Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Δερβεντίστα και ήταν χτισμένο στην αριστερή όχθη του Αράχθου ποταμού. Παράγεται από τη τούρκικη λέξη derbend και τη τοπωνυμική κατάληξη –ίστα. Όταν το 1430 ο Σινάν Πασάς πέρασε από εκεί με κατεύθυνση τα Ιωάννινα οι κάτοικοι του χωριού αντιστάθηκαν με αποτέλεσμα το χωριό καταστρέφεται και οι κάτοικοι φεύγουν από εκεί και εγκαθίστανται στη θέση του σημερινού οικισμού. Ανήκει στη δικαιοδοσία της χώρας Μετσόβου και στη Πατριαρχική Εξαρχεία Μετσόβου (1659-1924).Το χωριό μαζί με την ευρύτερη περιοχή απελευθερώθηκε στις 31/10/1912 και με Βασιλικό Διάταγμα τεύχος Β΄ Αρ.54/1924 μετονομάσθηκε σε Ανθοχώρι.

Η καθημερινή ζωή στο Ανθοχώρι

Παραδοσιακός γάμος

Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των πεσόντων

Άποψη του χωριού 1950

Παραδοσιακός γάμος 1956

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΙΤΕΣ

 

Μην ξεχάσετε να δοκιμάστε τις παραδοσιακές πίτες του χωριού, για τις οποίες φημίζεται.Μερικές από αυτές είναι:

 

Παραδοσιακή λαχανόπιτα

Συστατικά: Σπανάκι

                  Σέσκουλο

                  Λάπατο

                  Πράσο

                  Φέτα

Αποτελείται από 12 φύλλα και δεν περιέχει αυγά και γάλα.Τοποθετούμε στη βάση το φύλλο, στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα  και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για 12 στρώσεις.

 

Παντζαριά με καλαμποκάλευρο- Ζαρκόπιτα (όπως την αποκαλούν στο ανθοχώρι)

Συστατικά: Σπανάκι

                  Κολοκύθι

                  Αλάτι

                  Πράσο

                  Παντζάρι

                  Λάπατο

                  Μαϊντανός

                  Φέτα

Στη βάση του ταψιού ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο (δηλαδή δεν χρησιμοποιείται φύλλο). Στη συνέχεια ρίχνουμε όλα τα συστατικά , τα οποία έχουν ανακατευτεί και στο τέλος τοποθετούμε πάλι καλαμποάλευρο με λίγο νερό για να γίνει σαν χυλός.

 

Τραχανόπιτα

Συστατικά: Τραχανάς

                  6 φύλλα

Τοποθετούμε στη βάση το φύλλο, στη συνέχεια ρίχνουμε τον τραχανά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για 6 στρώσεις.

      

   

 

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΧΑΨΑΣ

 

Το Ανθοχώρι διατηρεί ένα ξεχωριστό ηπειρώτικο έθιμο, τη Χάψα. Το έθιμο αυτό πραγματοποιείται το τριήμερο των αποκριών και έχει στόχο το γέλιο και την διασκέδαση των κατοίκων. Αρχικά, κατα την προετοιμασία βράζεται ένα αυγό και βουτιέται στο γιαούρτι.Με ένα σχοινί δένεται το αυγό στη μία άκρη και στην άλλη ένα κομμάτι μακρόστενου ξύλου( τη ρόκα). Στη συνέχεια, κάποιος κάθεται σε μία καρέκλα με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη και ένας άλλος άντρας που είναι όρθιος, κρατώντας το ξύλο, το κουνάει πέρα δώθε και ο καθισμένος προσπαθεί να το πιάσει με το στόμα. Στο τέλος επειδή αυτό είναι ακατόρθωτο το καθισμένο άτομο λερώνεται σε όλο το πρόσωπομε γιαούρτι.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΓΑΜΟΣ.

 

Ο παραδοσιακός γάμος διαρκεί 7 μέρες.

Ξεκινάει την Τετάρτη που μαζεύονται όλοι οι συγγενείς και γίνεται η προετοιμασία για τις κουλούρες(ψωμί ζυμωτό με κανέλλα, σταφίδες κ.α. το οποίο από πάνω είναι κεντητό με σχέδια όπως σταφύλια και ρόμβους). Ετοιμάζεται από μία κουλούρα για τον γαμπρό, για τη νύφη, για τον νονό(τον κουμπάρο) και μία για τον βλάμη(τον καλύτερο φίλο του γαμπρού που ετοιμάζει το γλέντι).

Την Πέμπτη κεντούσαν τα προζύμια και στόλιζαν μία κόφα (ξύλινο παγούρι) με λουλούδια. Στη συνέχεια πήγαιναν σε κάθε σπίτι, άφηναν ένα λουλούδι από την κόφα και έπαιρναν ένα κέρασμα ή χρήματα.

Την Παρασκευή γινόταν η προετοιμασία του γάμου( προετοιμασία φαγητού, καθάρισμα σπιτιού κα).

Το Σάββατο γινόταν το γλέντι της νύφης με το σόι της και αντίστοιχα του γαμπρού με το σόι του και του νονού με το σόι του.

Την Κυριακή ο γαμπρός ,με το σόι του πήγαινε με όργανα, με την κόφα και με ένα αρνί σφαχτό στην πλάτη, στολοσμένο με λουλούδια στον κουμπάρο και στη συνέχεια όλοι μαζί στη νύφη. Ο κουμπάρος έβαζε τα παπούτσια στη νύφη και μετά πήγαιναν όλο μαζί στην εκκλησία. Πρώτη ξεκινούσε η νύφη. Στην εκκλησία γινόταν η τελετή του γάμου και έπειτα το γλέντι  με το αρνί και τις κουλούρες.

Τη Δευτέρα πήγαιναν όλοι στο πατρικό της νύφης και παίρναν την προίκα.Φορτώναν την προίκα στις κοπέλες και οι γυναίκες ετοίμαζαν τηγανίτες, ριζόπιτα και κρασί. Μετα φεύγαν όλοι μαζί και πηγαίναν όλοι μαζί στο καινούργιο σπίτι της νύφης και του γαμπρού(πεστρόφια).

Την Τρίτη πήγαιναν την νύφη στην εκκλησία να προσκυνήσει τις εικόνες.

Τέλος, την Τετάρτη πήγαινε η νύφη σε μια βρύση στο χωριο, γέμιζε ένα κανάτι με νερό και μέσα έριχναν όλοι οι χωριανοί κερματα και τους ευχόντουσαν βιο ανθόσπαρτο!!

bottom of page